Çocukla Seyahat - Seyahat Aşığı Bir Rehber Öğretmenin Gözünden
Yenilik, değişiklik, serüven, keşif, bilinmezlik... Sömestir tatili öncesi istedik ki bir de sevgi dolu psikolog - rehber öğretmen, gerçek bir kaşif, kalpten seyahatsever Psikolog Ayşe Yıldız'ın kaleminden okuyun seyahati...
“Yolculuk – önce seni sözsüz bırakır sonra da iyi bir hikaye anlatıcısına dönüştürür.”
Ibn Battuta
Yeni yerler görmek içimizdeki çocuğu dışarıya çıkıyor, en çok soru sorduğumuz döneme dönüyoruz, çocuklar gibi şen oluyoruz adeta.
Kim tüketirdi pirinci en çok
Nasıl parlıyordu planktonlar geceleri Nerede yaşardı köpek balıkları
Ne kadar uzaktı harita üzerindeki iki mesafe Kaçtı acaba memlekette saat şimdi
Neden geri çekiliyordu akşamüzeri deniz Hangi boğazdı Asya’yı Avrupa’ya kavuşturan
Seyahat etmek kimisini yaşama bağlayan, kimisinin ise yaşam ile bağlarını kısa süre koparan bir eylemken, çocukla seyahate çıkmanın düşüncesi bile birçok aileyi daha yola çıkmadan yoruyor. Çocukla çıkılacak seyahatin daha keyifli, verimli ve tüm aile bireyleri için eğlenceli olabilmesi adına dikkate almanızda fayda olacak birkaç ipucu, sizin ve çocuğunuzun keyifli ve bol hikayeli anılar biriktirmenize olanak sağlayacaktır.
Yolculuğunuza hazırlanırken çocuğunuza da seyahatiniz hakkında bilgi verin, nasıl bir yolculuk yapacağınızı, hangi ulaşım araçlarını kullanacağınızı paylaşın. Bu süreçte çocuğunuzun neye ihtiyacı olabileceğini ona da içtenlikle sorun. Onlar adına düşünmek yerine onların fikrini almak çoğu zaman işinizi azaltacaktır, çocukların basit çözümleri vardır .
Kendi arabanızla yapacağınız uzun yolculukta birlikte şarkı söylemek (hatta bildiğiniz şarkıya yeni sözler yazmak), yanınızdan geçen sarı arabaları saymasını istemek, araba plakalarının harflerinden kelime bulmaya çalışmak onları bir süre oyalayacaktır.
Biz yetişkinler gördüğümüz güzel manzaraları fotoğraflamayı, güzel kareler yakalamayı severiz. Peki ya çocuklar? Onlar bizim göremediklerimizi görürler, kaçırdığımız detayları yakalarlar. Tatil öncesi onlar için de daha uygun fiyatlı fotoğraf makinesi alabilir, tatil dönüşü minik gezginin fotoğraf albümünü oluşturabilirsiniz.
Gittiğiniz yeni yerler, kültürler, yemekler, iklimler hakkında sık sık çocuklarınızla konuşun. Çocuklarınızı tatile dahil edin, kendi bavulunu toplama sorumluluğunu verin, görev paylaşımı yapın, eksiklerini fark etmelerini sağlayın, deneyimleri hakkında duygularını ifade etmeleri adına onları destekleyin.
Seyahat günlüğü tutmalarını önerin. Yazarak, çizip boyayarak, ses kaydı alarak, yaprak ya da deniz kabuğu toplayarak da tutulabilir günlükler.
Yaşlanmayı beklemezler hikayeler anlatmak için
Yeşili ormandan
Griyi tüten baca dumanından
Soğuğu kardan adamdan
Sıcağı kızgın kumlardan
Kuralları havaalanında ve yollarda
Saygıyı doğayı korurken
Dünyayı seyahat ederken keşfedebilir çocuk...
Bitmez heybesinde hikayesi
Hani renkli balıklarla yüzmüştü bir sabah
Adım adım dolaşsınlar, temenni
Okuyup adam olsunlar evet
Çünkü yollar var, uçsuz bucaksız hayaller kurmak için Yollar var sayfalarca kitap okumak için...
Yorum Yap